لیست اختراعات پريسا مقيم پوربيژني
هدف از اين اختراع توليد جاذب اكسيد روي ارتقا يافته با مواد اوليه ارزان قيمت و غيرسمي براي فرآيند جذب سولفيد هيدروژن از خوراك واحدهاي صنعتي توليد هيدروژن و گاز سنتز است. در اين اختراع جاذب اكسيد روي ارتقايافته به روش رسوبي و با افزودن كربنات سديم بر روي نيترات روي، در يك راكتور دوجداره ساخته شد. جاذب اكسيد روي ارتقايافته با داشتن مساحت سطح و حجم حفرات بترتيب m2/g 40 و cm3/g 4/0، مي تواند H2S موجود در خوراك واحدهاي صنعتي فولاد را جذب و حذف نموده و خوراك مصرفي اين واحدها را تا مقدار مجاز سولفيد هيدروژن خالص¬سازي نمايد. همچنين جاذب اكسيد روي ساخته شده ميتواند پاسخگوي نيازهاي داخلي صنايع فولاد نيز باشد.
اختراع حاضر به روش ساخت كاتاليست گاما-آلومينا (-Al2O3γ) براي واكنش سنتز دي¬متيل¬اتر (DME) از مسير آبگيري متانول مي¬پردازد. كاتاليست فرآيند توليد DME بايد علاوه بر داشتن فعاليت بالا، از روش مقرون به صرفه¬اي تهيه شود تا قابليت صنعتي شدن را پيدا كند. در اين اختراع كاتاليست -Al2O3γ با روش جديدي از طريق رسوبگيري همزمان با استفاده از نيترات آلومينيوم و سود ساخته شد. براي ساخت اين كاتاليست، متغيرهاي مهم و تأثيرگذار بر روش رسوبگيري شامل دما، pH و غلظت نيترات آلومينيوم بررسي شدند. پس از ساخت كاتاليست¬ها، فعاليت و عملكرد كاتاليست سنتز شده در توليد DME مورد بررسي قرار گرفت. ازآنجايي¬كه گزينش¬پذيري واكنش آبگيري متانول نسبت به DME بر روي كليه كاتاليست¬هاي سنتزي و صنعتي بكار رفته در اين اختراع، بالاي 5/99 % بود، از پارامتر تبديل متانول (Methanol Conversion) جهت مقايسه عملكرد كاتاليست¬ها استفاده شد. كاتاليست -Al2O3γ (با بالاترين تبديل متانول) در مقياس بنچ با تجهيزات و روش كاملا قابل افزايش مقياس به صنعتي، ساخته شده¬است. نتايج آزمون¬هاي راكتوري انجام شده بهبود عملكرد كاتاليست اين اختراع در مقايسه با كاتاليست تجاري بكار رفته را نشان مي¬دهد.
در اين اختراع ساخت كاتاليست زئوليتي ZSM-5 براي واكنش تبديل پارافين هاي سبك به آروماتيك ها شرح داده شده است كه اين زئوليت از طريق روش هيدروترمال تهيه شده است. زئوليت سنتزي داراي نسبت مولي Si به Al معادل 20-50 و با مورفولوژي هاي متفاوت و اندازه كريستال حدود 20-5 ميكرومتر و مساحت سطحm2/g 370-300 سنتز شد. اين كاتاليست در واكنش تبديل پارافين هاي سبك به آروماتيك ها داراي گزينش پذيري در حدود 50-60 درصد نسبت به آروماتيك ها مي باشد. تبديل پروپان و ايزوبوتان در محدوده 2 ±97% مي باشد. جهت ساخت كاتاليست ZSM-5ابتدا محلول هاي با منبع Si (محلول شماره 1)، محلول حاوي تمپليت (قالب) (محلول شماره 2) و محلول حاوي منبع Al و NaOH (محلول شماره 3) تهيه مي شود. سپس محلول شماره 2 به محلول شماره 1 اضافه مي گردد. در ادامه محلول شماره 3 به مخلوط حاصل از مرحله قبل اضافه مي شود. سپسpH مخلوط حاصل با استفاده از اسيد سولفوريك (H2SO4) تنظيم شده و مخلوط در دماي محيط بهم زده مي شود. سپس مخلوط وارد اتوكلاو شده و در دماي C◦ 200-160 به مدت 96-48 ساعت قرار مي گيرد. در مرحله بعد، جامد درون اتوكلاو فيلتر شده و چندين بار با آب دي يونيزه شده مورد شستشو قرار مي گيرد. در نهايت جامد حاصل خشك و كلسينه مي شود و زئوليت Na-ZSM-5 بدست مي آيد. Na-ZSM-5 چندين بار با محلول يك مولار نيترات آمونيوم تعويض يوني مي¬شود تا NH4-ZSM-5 تهيه شود. سپس NH4-ZSM-5 حاصله خشك و كلسيته شده و در نهايت HZSM-5 به دست مي آيد. منبع سيليس مورد نياز مي تواند از تترا اتيل ارتوسيليكات ، لادوكس و يا آب شيشه صنعتي و يا هر منبع سيليس ديگري تهيه شود. از تتراپروپيل آمونيوم برمايد يا تتراپروپيل آمونيوم هيدروكسايد مي توان به عنوان قالب (template) استفاده نمود. خشك كردن تحت فشار اتمسفريك در دماي C◦ 120 - 100 و كلسيناسيون در مجاورت هوا در دماي C◦ 600-500 انجام مي شود. زئوليت هاي ساخته شده توسط آزمون هاي مشخصه يابي مختلف از جمله XRD، SEM، BET و TPD مورد شناسايي و ارزيابي اوليه واقع شدند. پس از تهيه كاتاليست ها، آزمون هاي راكتوري به منظور ارزيابي عملكرد آن ها در واكنش آروماتيك سازي پارافين هاي سبك انجام گرفت. همچنين بررسي آروماتيك سازي خوراك LPG در حضور كاتاليست Ga/ZSM-5 صورت پذيرفت و نتايج حاكي از عملكرد مناسب كاتاليست ساخته شده بودند.
اختراع حاضر به طور كلي به ساخت، فرمولاسيون و شكل دهي كاتاليست از جنس آلومينا براي سنتز ديمتيلاتر از واكنش آبگيري از متانول و با استفاده از بوهميت صنعتي مربوط ميشود. كاتاليست به صورت اكسترود و به صورت تري لپ و همچنين به شكل قرص شكل دهي ميشود. فرمولاسيون شامل افزودنيهايي است كه هر كدام به نوبه خود نقش مهمي در فرايند شكل دهي و كيفيت كاتاليستي محصول نهائي را بازي ميكنند. اختراع ارائه شده براي ساخت كاتاليست "آبگيري از متانول" بهينه سازي شده و پس از شكلدهي و انجام عمليات خشك كردن و كلسينه كردن آماده استفاده در رآكتور بستر ثابت كاتاليستي براي انجام واكنش فوق الذكر ميباشد. از مزيتهاي كاتاليست نهائي اين است كه نه تنها زمان توليد كاتاليست نسبت به روشهاي مرسوم كوتاهتر شده بلكه هيچگونه آلودگي زيست محيطي نداشته و تجهيزات كمتري را نسبت به روشهاي موجود بكار ميبرد. از اين حيث كاتاليست آلوميناي ساخته شده در اين روش را ميتوان كاتاليست دوستدار محيط زيست و ارزان قيمتتر نسبت به ساير كاتاليستها براي آبگيري از متانول در نظر گرفت.
موارد یافت شده: 4